Iedereen heeft last van de hoge kosten van energie en gas. Steeds meer medewerkers geven aan door de hoge energiekosten meer op kantoor te gaan werken. Hierdoor worden de energie- en gaskosten voor bedrijven nog hoger. Heb je hier last van? Lees dan in dit artikel hoe je elektriciteit en gas kunt besparen op je kantoor.

 

Zet de verwarming een aantal graden omlaag

Zet de verwarming een of meerdere graden omlaag. Per graad dat je de verwarming omlaag zet bespaar je circa 6-7% in het gasverbruik. Dit scheelt behoorlijk in het gasverbruik. Dit kan wel zorgen voor klachten bij je medewerkers. Hoe los je dat op? Zorg dat je medewerkers zich goed aankleden. Dit doe je door van tevoren door te geven dat de verwarming voortaan lager zal staan. Nog beter is om ook faciliteiten te verzorgen voor je medewerkers, die ervoor zorgen dat ze het warm hebben. Laat bijvoorbeeld sweaters bedrukken en softshell jas bedrukken met het werklogo. Maak hiervoor een leuk design. Zo heb je meteen merchandise! Vergeet niet de verwarming s ’nachts ook uit te doen.

 

Let op sluimerende opladers

Sommige medewerkers zijn gewend om hun laptop continue in de oplader te hebben. Dit zorgt niet alleen voor meer energieverbruik. Het kan er namelijk ook voor zorgen dat de laptop minder lang meegaat. Door het constant opladen van een laptop wordt de batterij lui. Hierdoor kan de accu kapot gaan, waardoor je dan genoodzaakt bent om altijd de laptop aan te sluiten op een oplader. De laptop kan hierdoor ook sneller kapot gaan. Hierdoor moeten sneller nieuwe laptops worden aangeschaft, wat ook niet goed is voor het milieu en zorgt voor extra kosten. Je kunt eventueel slimme stopcontacten gebruiken als je medewerkers de opladers blijven gebruiken. Hierdoor gaat het stopcontact in standby als de laptop klaar is met opladen.

 

Gebruik energiebesparende apparaten

Heb je nog geen LED lampen in je kantoor? Vervang je oude lampen dan zo snel mogelijk door LED lampen. Kies voor LED lampen met een bewegingssensoren. Zo gaan de lampen automatisch uit. Hiermee voorkom je dat je medewerkers het vergeten uit te zetten. Zorg ook voor voldoende natuurlijk licht in je kantoor. Hierdoor hoef je minder gebruik te maken van kunstmatig licht. Natuurlijk licht is ook gezonder voor je medewerkers. Heb je een koelkast, vriezer en vaatwasmachine? Zorg dan dat je apparaten hebt met een A label. Deze apparaten gebruiken veel minder energie. Onderhoud de apparaten regelmatig en maak de apparaten vaak schoon. Als de apparaten niet schoon zijn gebruikt het apparaat namelijk meer energie.

 

Voor de lange termijn kan je ook investeren in verduurzaming voor je kantoor. Schaf bijvoorbeeld zonnepanelen aan. Hiermee gaat je energierekening een stuk omlaag. Daarnaast kan je met een gebouwenbeheersysteem (GBS) energie besparen. Met dit systeem kan je namelijk alle technieken in je kantoorgebouw bedienen en monitoren.